Kinderen gaan terug naar school, de meldingen van je mailbox weerklinken weer vrolijk doorheen het bureau, teenslippers maken opnieuw plaats voor gesloten schoenen,…  Inderdaad, de vakantie loopt voor velen ten einde. We pikken de draad weer op naar het normale ritme met orde, rust en … planten. 

Bijkeuken Voor Extra Opbergruimte

Geef jezelf en je interieur een natuurlijke boost met planten

Het is algemeen geweten dat planten goed zijn voor de gezondheid. Ze zijn een natuurlijke bron van zuurstof en scheiden bepaalde stoffen af die een natuurlijke boost geven.

Witte jasmijn en klimop in de slaapkamer

Planten in de slaapkamer kunnen je algemene gezondheid opkrikken. Wist je bijvoorbeeld dat witte jasmijn helpt bij ademhalingsproblemen? Het parfum van witte jasmijn en de stoffen die ze afscheidt zou volgens verschillende onderzoeken helpen bij het slapen omdat het bevorderlijk is voor de ademhaling.

TIP: Geen groene vingers? Zet dan een sanseveria ofwel vrouwentong in je kamer, deze plant geeft ’s nachts meer zuurstof af en heeft nauwelijks verzorging nodig.

Een andere plant die ook bevorderlijk is voor de ademhaling is klimop. Deze plant produceert nog meer zuurstof en vermindert sporen van schimmel in de lucht tot 94%!

TIP: Nog steeds geen groene vingers? Zet aloë vera plantjes op je vensterbank (voor veel zon), deze hebben dezelfde werking als klimop met als extra dat ze nog minder zorg nodig hebben.

Geuren om je mood een handje te helpen

Geur heeft een grote invloed op ons gedrag. Wist je dat 75% van onze emoties gebaseerd is[N1]  op wat we ruiken? Denk maar aan de geur als je ’s ochtends voorbij een bakker loopt, een restaurant in de zomer of denk maar aan de geur van een nieuwe kast of een opgeschuurde parketvloer. Onbewust hebben deze een invloed op ons gedrag en onze mood. En dat kan je thuis ook creëren op een natuurlijk en kunstmatige manier.

Natuurlijke materialen, zoals hout en natuursteen hebben de eigenschap een bepaalde geur te verspreiden. Deze geuren zijn echter vaak subtiel, waardoor ze als ‘niet voldoende’ ervaren worden. Planten en bloemen kunnen dan weer sterker zijn, maar zijn vaak seizoensgebonden. Wie snel en doelbewust de mood wil bepalen, richt zich best tot andere hulpmiddelen. We zetten er even een aantal op een rij:

  1. Geurdispensers: Snel, efficiënt en superdoeltreffend. De elektronische varianten kunnen de hele dag opstaan zodat je nooit zonder je favoriete geur komt te zitten.
  2. Kamerspray: Gemakkelijk en tijdelijk. Vind je een geurtje ok, maar wil je slechts op bepaalde momenten parfum? Dan volstaat kamerspray.
  3. Geurkaarsen: Deze geurvariant is doeltreffend en zeer gezellig, maar heeft de nodige zorg en aandacht nodig. Zeker niet vergeten uit te blazen bij vertrek!
  4. Geurstokjes: De gemakkelijkste van alle varianten. Potje open en de geur verspreidt zich meteen. Ze bestaan in tal van geuren, maten en variaties.

 

5 effecten van eenvoudige natuurlijke geuren

  • Lavendel: rustgevend
  • Pepermunt: versterkt het geheugen
  • Citroen: oppeppende werking, opgeruimd gevoel, betere focus
  • Rozemarijn: positieve effecten op het geheugen en cognitie
  • Jasmijn: Focus & concentratie

 

Orde en netheid

Vorig jaar verdiepten we ons in het creëren van een aangename werkplek thuis, maar deze tips zijn uiteraard waardeloos als de werkplek er rommelig bijligt. Zorg bijgevolg voor genoeg opbergruimte zodat je je administratie en bureaumateriaal netjes kan opruimen. Kasten op maat bieden hier de oplossing bij uitstek. Zo benut je de vrije ruimte voor de volle 100% en heb je een meubel dat helemaal naar jouw smaak is. Zonder compromissen.

Bovendien helpt een team experten je in 1,2,3 aan een nieuwe kast en interieur.