Een blogbericht over het ergonomisch-correct zitten, speciaal voor iedereen met een zittend beroep!

Net als heel wat mensen, hebben secretaressen een zittend beroep. En dat heeft op lange termijn zo zijn nadelen. Daarom is secretaressedag het ideale moment om even stil te staan bij onze houding en beweging.

SECRETARESSEDAG: 7 tips voor meer ERGONOMIE op het werk

Voeten en benen op de juiste hoogte
Do’s: Als je aan je bureau zit, horen je voeten plat op de grond te staan en vormen je knieën een hoek van iets meer dan 90 graden. Zorg ervoor dat je een rechte rug behoudt en dat je onderrug de rugleuning van je stoel raakt en dus ondersteund wordt.

Dont’s: Wanneer je voeten bengelen zit je zeker te hoog! Wanneer je deze te ver naar voren kunt strekken, zit je te laag.

 

De juiste stoel doet wonderen
Do’s: Het gewicht van je bovenlichaam moet evenredig verdeeld zijn over je zitvlak. Je armen zouden hierbij moeten kunnen rusten op de armleuning van je stoel wanneer je typt. Er zijn tal van ‘ergonomische’ stoelen op de markt: zitbal, zadelstoelen, kniestoelen, stoelen voor rug-en nekklachten, zitkussens, … Zoek de stoel of hulpmiddel dat het beste voor jou geschikt is. In gespecialiseerde zaken kan je deze vaak voor een proefperiode uitproberen.

 

Hoogte van de tafel / Bureau
Do’s: De hoogte van je bureau moet toelaten dat je je schouders en ellebogen kan ontspannen tijdens je werk. Een bureau die in hoogte verstelbaar is, is dus zeker een troef op je werkplek!

Dont’s: Een te laag of te hoog bureau.

TIP: probeer ook af en toe rechtstaand te werken.

 

De juiste positie van het computerscherm
Do’s: Je computer of monitor staat het beste op armlengte-afstand en de bovenrand zou zich op ooghoogte moeten bevinden. Je hebt allerlei ergonomische hulpmiddelen om dit te optimaliseren, maar een stapeltje boeken kan ook al zijn werk verrichten. Een raam bevindt zich best voor jou, dus achter je computerscherm, zodat de zon niet in je scherm schijnt.

Dont’s: Je scherm kantelen. Een scherm staat het beste recht.

 

Telefoneren doe je best met een headset
Do’s: Breng je heel wat tijd aan de telefoon door? Gebruik dan zeker een headset om je nek en schouders minder te belasten.

 

Ergonomische muis en toetsenbord
Do’s: Muis en toetsenbord liggen idealiter op ellebooghoogte plat op de tafel. Er bestaan ook ergonomische of tweedelige toetsenborden indien een standaard toetsenbord niet geschikt is. Hetzelfde geldt voor de muis trouwens; zo bestaan er symmetrische-, grip-, trackball- en penmuizen. Daarnaast bestaan er ook ergonomische muismatjes waardoor de muis sneller en beter beweegt en waarmee je preciezer kan werken. Ze zorgen voor een stabiele en zachte ondergrond en je voorkomt er een koude muishand mee.

Dont’s: Een te dik toetsenbord. Dit is belastend voor je ellebogen en polsen.

 

Bescherm je ogen
Do’s: Of je een bril draagt of niet, overweeg zeker een beeldschermbril! Je ziet er scherper mee en voorkomt vermoeide ogen. Indien het nog niet voldoende is, overweeg dan zeker om de lettergrootte van je teksten aan te passen.

Dont’s: Door beeldschermwerk ga je minder knipperen met je ogen, waardoor deze droog en geïrriteerd aanvoelen. Knipper dus voldoende met je ogen om dit te voorkomen!